Metsä Groupin biotuotetehtaan rakennustöitä

Historian suurin suomalainen metsäteollisuushanke

15.8.2017 Äänekoskella suunnitellusti käynnistetty Metsä Groupin biotuotetehdas on Suomen metsäteollisuuden historian suurin investointi, arvoltaan 1,2 miljardia euroa. Rakennustoimisto Alonen oli mukana hankkeessa korjaamalla rakennuksen, joka säilytettiin Äänekosken aikaisemmasta sellutehtaasta ja jossa sijaitsevat biotuotetehtaan ruokala sekä tehdasalueen korjaamo.

Urakka saatiin kilpailutuksen kautta ja se aloitettiin ruokalatilojen osalta kesällä 2017. Korjaamon tilat ovat vuorossa syksyn aikana valmistuen viimeistään lokakuussa. Remontoitavaa pinta-alaa rakennuksessa on yhteensä noin 4 000 m2 kahdessa tasossa.

 

Onnistunut toteutus sovitussa aikataulussa

Rakennustoimisto Alonen vastasi Metsä Groupin Äänekosken biotuotetehtaan ruokala- ja korjaamorakennuksen korjaustöistä ennen tehtaan käyttöönottoa ja toimi pääurakoitsijana kesäksi 2018 valmistuvassa Pro Nemus -vierailukeskuksessa.

Ruokala- ja korjaamorakennuksen urakkakokonaisuus sisälsi rakenteellisia korjauksia, pintatöiden teon ruokalan ja korjaamon puolella sekä valmistuskeittiön täydellisen uusimisen: pinnat, väliseinät ja tekniikan.

Haasteellisen projektista teki se, että aikataulu oli poikkeuksellisen tiukka. Miljardiluokan hankkeessa viivästymisiin ei ole varaa, ja ruokalan oli oltava valmis tehtaan toiminnan käynnistyessä elokuussa 2017. Urakka saatiin toteutettua ajallaan ja tilaaja oli tyytyväinen lopputulokseen.

Vierailukeskus valmistuu kesäksi 2018

Ruokalarakennuksen valmistumisen jälkeen töitä biotuotetehtaalla jatkettiin vierailukeskuksen parissa. Vierailukeskus avautuu kesällä 2018, ja sen on tarkoitus välittää kävijöille koko Metsä Groupin tarinaa viihdyttävien ja toiminnallisten kokemuspisteiden, näyttelyiden ja installaatioiden kautta.

Rakennustoimisto Alonen vastasi kohteessa kaikista rakennustöistä sekä pääurakoitsijan velvoitteista. Urakka ajoittui syyskuun 2017 ja huhtikuun 2018 välille. Rakennusprojekti eteni loppuun saakka suunnitelmien mukaan, ja Alosen osuuteen kokonaisuudessa oltiin tyytyväisiä.

”Yhteistyö on sujunut erinomaisesti. Rakennustoimisto Alonen on osallistunut aktiivisesti toteutuksen suunnitteluun ja suunnitelmien täydentämiseen”, toteaa rakentamisen projektipäällikkö Marko Mäkimartti Fimpeciltä, joka on ollut mukana myös biotuotetehdasprojektissa.

Mäkimartin kokemukset Rakennustoimisto Alosesta urakoitsijana ovat kaikin puolin myönteiset.

”Heidän henkilöstönsä on ammattitaitoista, aktiivista ja osallistuvaa. Lopputulos on suunnitelmien mukainen, ja siihen on päästy osapuolien hyvällä yhteistyöllä sekä tiiviillä keskusteluyhteydellä.”

Lue seuraava referenssi:

Alko Jyväskylän keskustassa uudistui

Lue referenssi